Verrijking van de overheidsplannen door de Slimme bevraagservice
De inlichtingen Gewestplan, Algemeen plan van Aanleg (APA), Bijzonder plan van Aanleg (BPA) en de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen voor de drie bestuursniveaus (gewRUP, proRUP en gemRUp), Herzienning of Opheffing van Verouderde voorschriften (HOV) en Watergevoelige OpenRuimte Gebieden (WORG) worden verrijkt door de Slimme bevraagservice. De automatische verrijking via de Slimme bevraagservice haalt alle stedenbouwkundige voorschriften op die geregistreerd zijn in DSI. Dit betekent dat de voorschriften als grondvlakken, (indicatieve) overdrukken, (indicatieve) lijnen en/of (indicatieve) punten in de vastgoedinlichtingen voor overdracht worden meegegeven indien ze in DSI werden opgeladen.
Departement Omgeving geeft bijhorende informatie mee bij het gebruik van hun service:
De informatie die wordt aangeboden door de ‘Slimme Bevraag Service (SBS) op de planinstrumenten' is het resultaat van een automatische toepassing van samenloopregels op de beschikbare digitale planinformatie. De toepassing van de planinstrumenten in een concreet geval (bijvoorbeeld naar aanleiding van een vergunningsaanvraag) vereist een controle van die samenloop en een finale interpretatie door de (lokale) besturen. Er moet rekening gehouden worden met eventueel ontbrekende digitale data.
Bij de interpretatie is het verband tussen de voorschriften en de schaal van de onderliggende referentiekaart belangrijk. De SBS gebruikt de reële geometrie zonder buffer. Er zijn daarnaast verschillen in geometrische nauwkeurigheid tussen planinstrumenten.
Bij twijfel moet zo nodig terug gegrepen worden naar de originele, juridisch geldige papieren versies van de planinstrumenten. De (lokale) besturen moeten de stedenbouwkundige voorschriften in concrete casussen op hun toepasselijkheid en in hun samenhang nazien.
De verrijking via de Slimme bevraagservice betekent dat…
de bevraging van de Slimme bevraagservice gebeurt met de reële geometrie. Dit betekent dat voor deze inlichtingen geen negatieve buffer wordt gebruikt. Dit geldt zowel voor de bevraging voor Vastgoedinlichtingen voor overdracht (VVO) voor percelen als voor openbaar domein. Dit kadert in een lange termijn stappenplan om het volledige antwoord van de Slimme Bevraagservice te integreren in het VVO dossier.
wanneer een geometrie een grillige vorm heeft, de Slimme bevraagservice geen antwoord geeft. Een grillige geometrie of sliver wordt namelijk uitgesloten omdat er geen zekerheid is of een doorprik van een dergelijke geometrie een correct resultaat geeft. Door deze geometriën uit te sluiten, zijn de resultaten betrouwbaarder en representatiever voor de werkelijkheid.
Vermits dit ADAPT inlichtingen zijn, kan het lokale bestuur de informatie aanvullen voor deze grille geometrieën.
Hoe wordt een geometrie met grillige vorm of sliver bepaald?
Bij de Slimme Bevraagservice wordt een perceel als een sliver beschouwd als het voldoet aan bepaalde criteria, gebaseerd op oppervlakte en de CPA-index. De CPA-index is een maat voor de compactheid of langwerpigheid van een perceel en wordt als volgt berekend:

Hoe groter de CPA-index, hoe langer en smaller het perceel is.
Een hoge CPA-index duidt op een perceel met een relatief grote omtrek ten opzichte van de oppervlakte, oftewel een smalle of grillige vorm.
Wanneer wordt een perceel als sliver beschouwd?
Als de oppervlakte kleiner of gelijk is aan 10 m².
Als de oppervlakte kleiner of gelijk is aan 200 m² én de CPA-index groter of gelijk is aan 5.
Als de CPA-index groter of gelijk is aan 10, ongeacht de oppervlakte