Uitgebreidere verrijking van de overheidsplannen door bevraging van de Slimme bevraagservice
Zoals gemeld tijdens de Athumi Broadcast worden sinds 27/01/2025 de inlichtingen voor Gewestplan, Algemeen plan van Aanleg, Bijzonder plan van aanleg en de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen voor de drie bestuursniveaus verrijkt door de Slimme bevraagservice, ter vervanging van de Mercator services. De automatische verrijking via de Slimme bevraagservice haalt alle stedenbouwkundige voorschriften op die geregistreerd zijn in DSI. Dit betekent dat voortaan naast de voorschriften bepaald als grondvlakken ook de voorschriften bepaald als (indicatieve) overdrukken, (indicatieve) lijnen en/of (indicatieve) punten ook in de vastgoedinlichtingen voor overdracht worden meegegeven.
Door deze bronwissel worden twee aanpassingen doorgevoerd. De Slimme bevraagservice kan omwille van een technische beperking enkel informatie weergeven wanneer het bevraagde perceel/openbaar domein groter is dan 10m². Vermits dit ADAPT inlichtingen zijn, kan voor percelen kleiner dan 10m² de informatie aangevuld worden via de lokale besturen.
Daarnaast zal de bevraging van de Slimme bevraagservice gebeuren met de reële geometrie. Dit betekent dat voor deze inlichtingen geen negatieve buffer wordt gebruikt. Dit geldt zowel voor de bevraging voor Vastgoedinlichtingen voor overdracht (VVO) voor percelen als voor openbaar domein. Dit kadert in een lange termijn stappenplan om het volledige antwoord van de Slimme Bevraagservice te integreren in het VVO dossier.
Departement Omgeving geeft bijhorende informatie mee bij het gebruik van hun service:
De informatie die wordt aangeboden door de ‘Slimme Bevraag Service (SBS) op de planinstrumenten' is het resultaat van een automatische toepassing van samenloopregels op de beschikbare digitale planinformatie. De toepassing van de planinstrumenten in een concreet geval (bijvoorbeeld naar aanleiding van een vergunningsaanvraag) vereist een controle van die samenloop en een finale interpretatie door de (lokale) besturen. Er moet rekening gehouden worden met eventueel ontbrekende digitale data. Bij de interpretatie is het verband tussen de voorschriften en de schaal van de onderliggende referentiekaart belangrijk. De SBS gebruikt de reële geometrie zonder buffer. Er zijn daarnaast verschillen in geometrische nauwkeurigheid tussen planinstrumenten. Bij twijfel moet zo nodig terug gegrepen worden naar de originele, juridisch geldige papieren versies van de planinstrumenten. De (lokale) besturen moeten de stedenbouwkundige voorschriften in concrete casussen op hun toepasselijkheid en in hun samenhang nazien.