Ondertekening en inzagerecht VIP
De invoering van het Vastgoedinformatieplatform heeft een specifieke impact op twee juridische aspecten van de ‘Vastgoedinlichtingen voor overdracht’:
De traditionele ondertekening van de afgeleverde ‘Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ door de vertegenwoordigers van het lokaal bestuur.
Inzagerecht van de gemeenteraadsleden.
1. Ondertekening
De ondertekening van een dossier door Burgemeester/Schepen/Algemeen Directeur is niet langer mogelijk via het Vastgoedinformatieplatform.
Deze ondertekening blijkt juridisch gezien onnodig:
Argumentatie: De vastgoedinlichtingen voor overdracht zijn een louter informatief document dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.
Er is geen impact naar aansprakelijkheid.
2. Inzagerecht
Vastgoedinlichtingen voor overdracht zijn een louter informatief document dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.
Volgens artikel 29, §1, van het Decreet lokaal bestuur hebben gemeenteraadsleden inzagerecht in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen. Zij kunnen bovendien een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. Het al dan niet inschrijven van documenten/briefwisseling in het register overeenkomstig artikel 173 van het Decreet lokaal bestuur wordt niet als voorwaarde of modaliteit bepaald opdat het gemeenteraadslid zijn inzagerecht kan uitoefenen. Met andere woorden: het inzagerecht geldt ongeacht of het document in het register werd ingeschreven.
Gemeenteraadsleden kunnen actief inzage vragen, er is geen uitholling van het inzagerecht door de vastgoedinlichtingen niet op te nemen in het register.