Integratiekeuze
De gemeente heeft de keuze of zij een integratie voorziet van de gemeentelijke GIS-software met het Vastgoedinformatieplatform om zoveel mogelijk gemeentelijke data automatisch in het dossier in te vullen.
Het is ook mogelijk om alle verplichte inlichtingen en velden manueel in te geven via het VIP webportaal. Integratie met de vastgoedmodule van één van deze partijen zal echter werk besparen: CEVI, Geo-IT, Orbit GIS en G.I.M. Er zijn geen raamcontracten afgesproken met deze leveranciers, het staat elke partij vrij om met de API te integreren.
Indien de gemeente kiest voor een geïntegreerde toepassing via een van de leveranciers, kan de volledige dossierverwerking in het eigen gemeentelijk systeem gebeuren en is gebruik van het VIP webportaal niet nodig. Elke aangesloten gemeente zal echter wel steeds toegang krijgen tot het webportaal (productieomgeving) voor eventueel complementair gebruik.
Opzet, opleiding en support
Indien de gemeente kiest voor een geïntegreerde toepassing van Orbit GIS, Geo-IT of CEVI, neemt de dienstenleverancier de nodige voorbereiding voor de opzet, opleiding en verdere support voor zijn rekening.
Het is belangrijk dat de gemeente goedkeurt dat een dienstenleverancier via API mag connecteren in zijn naam. Volg hiervoor de stappen op Autorisatie geven via het beheerportaal (API- en Clientbeheer).
Gemeenten die via het VIP webportaal werken, zullen toegang krijgen tot de testomgeving en kunnen de nodige support krijgen via Athumi.
Budgettaire impact
De aansluiting op het Vastgoedinformatieplatform en het gebruik ervan houdt geen kost in voor de gemeente aan Vlaanderen. Vlaanderen houdt ook niets af van de gemeentelijke retributie, die autonoom bepaald wordt door de gemeente. De ontwikkeling en onderhoud van het platform worden vanaf de inwerkingtreding van het decreet aan de aanvrager doorgerekend per transactie.
Indien het lokaal bestuur kiest voor een integratie via CEVI, Geo-IT, Orbit GIS, G.I.M. zal dit een investeringskost inhouden. Het is aangeraden om zo snel mogelijk de nodige offerte(s) op te vragen bij de leveranciers. Onder meer de grootte van de stad of gemeente en hun mate van digitalisering en automatisering, zullen de hoogte van de investering bepalen.
Testing
Indien het lokaal bestuur kiest voor een integratie via CEVI, Geo-IT, Orbit GIS zal er voorafgaand in deze software getest worden. Gelieve hiervoor contact te nemen met de softwareleverancier.
Daarnaast heeft elk lokaal bestuur ook toegang nodig tot het VIP webportaal. Dit is nu reeds mogelijk voor alle steden en gemeenten. Vraag hiervoor zelf aan de hoofd lokale beheerder binnen het lokaal bestuur om deze stappen te volgen:
Ga naar de testomgeving van Gebruikersbeheer
Ken het recht ‘Vastgoedinformatieplatform gebruiker’ toe via ‘Nieuw recht toekennen’
En ken via ‘context’ alle rollen toe:
Informatieaanvrager
Informatieleverancier
Kwaliteitscontroleur
Financieel beheerder
Als dit gebeurd is, kan men via de testomgeving van Vastgoedinformatieplatform van start.
Klik op ‘Nieuwe aanvraag’ en dien een aanvraag in voor minimum 1 perceel gelegen in uw stad of gemeente
Elke ingediende capakey creëert een dossier
Switch tussen de tabbladen ‘Aangevraagd’ naar ‘Te behandelen’ om de inlichtingen verder aan te passen
Klik op het dossier in de lijst (vink hiervoor eventueel de status ‘Te behandelen’ aan en ‘Geweigerd’ en ‘Gevalideerd’ uit) en vervolledig manueel alle verplichte velden
Valideer het dossier via de knop bovenaan
Download het resultaat als PDF (knop verschijnt bovenaan enkele seconden na validatie)
Bekijk het facturatierapport door rechtsbovenaan op de eigen gebruikersnaam te klikken
Eens het mogelijk is om te testen via de gemeentelijke software, kan de gemeente een aanvraag indienen via het VIP webportaal en het dossier verder behandelen in de eigen software.
Toegang tot productieomgeving VIP webportaal
Vanaf de live datum heeft het lokaal bestuur in de meeste gevallen ook toegang nodig tot de productieomgeving het VIP webportaal. Bijvoorbeeld voor het downloaden van het facturatierapport of om complementair te gebruiken met de eigen gemeentelijke software voor extra controles.
In het aansluitingsformulier werd reeds gevraagd naar minimaal 1 rijksregisternummer, waarvoor wij de toegang in orde brengen. De hoofd lokale beheerder binnen het lokaal bestuur kan steeds extra personen toegang verlenen:
Ga naar Gebruikersbeheer
Ken het recht ‘Vastgoedinformatieplatform gebruiker’ toe via ‘Nieuw recht toekennen’
En ken via ‘context’ alle rollen toe:
Informatieleverancier
Kwaliteitscontroleur
Financieel beheerder
Als dit gebeurd is, kan men via de productieomgeving van Vastgoedinformatieplatform van start.
Vanaf februari 2024 zal het mogelijk zijn voor lokale besturen om zelf aanvragen te doen (voor eigen aankopen/verkopen, niet voor derden). Vandaar is de rol van informatieaanvrager momenteel niet beschikbaar.