Skip to main content
Skip table of contents

Grenzen verleggen

Automatische correcties van geografische afbakeningen op verschuivende onderlagen

Aanleiding

Geodata zijn niet meer weg te denken uit ons digitale informatielandschap. Locatie is alles. Deze geodata stellen ons in staat om belangrijke vragen snel en efficiënt te beantwoorden. Enerzijds zijn er vragen die gaan over het juridische statuut van de opgevraagde data. Anderzijds zijn er veel onderzoeks- of beheersmatige vragen die kunnen beantwoord worden met een goede Spatial Data Infrastructure (SDI). De kwaliteit van data garanderen kan arbeidsintensief zijn, voor geodata is dit niet anders.

Om kwalitatief te zijn, moeten geodata overeenstemmen met de werkelijke locatie van de zaken die ze voorstellen. Alhoewel het logisch lijkt dat deze geodata onveranderlijk zijn, net zoals de locatie van de gebouwen, landschappen of archeologische sites die ze voorstellen dat ook zijn, blijkt dit in de praktijk niet zo eenduidig te zijn. De geodata zijn namelijk in de loop der jaren verzameld en ingetekend als afgeleiden van andere bronbestanden die zelf onderhevig zijn aan kwaliteitscontroles en aanpassingen. Indien deze bronbestanden aanpassingen of wijzigingen ondergaan, moeten de daarvan afgeleide afbakeningen mogelijk ook aangepast worden. Klassiek wordt dit gedaan met handmatige inspanningen door de ene geometrie te her-aligneren met de andere geometrie. Het herhaaldelijk en handmatig her-aligneren van een geometrie naar een bepaalde referentiegeometrie is een dure en tijdrovende aangelegenheid. De vraag dringt zich dan ook op, of dit werk niet gedeeltelijk kan geautomatiseerd worden.

Hiervoor werd een samenwerking opgezet met agentschap Onroerend Erfgoed. Op basis van het voorbeeld van het POLIS-script en de mogelijkheden die ze ons hebben geboden, hebben we na overleg met agentschap Onroerend erfgoed de scope van dit onderzoeksproject afgebakend. We hebben de focus gelegd op het automatisch aligneren van afbakeningen uit de Inventaris Onroerend Erfgoed die ooit ontstaan zijn als afgeleide van de laag percelen of de laag gebouwen van het Grootschalig Referentiebestand of Basiskaart Vlaanderen (GRB) door middel van een nieuw ontwikkeld algoritme. Deze use-case blijkt een zeer groot deel van de voorkomende transformaties af te dekken, en voldoende divers te zijn om een groot aantal test-cases te kunnen onderzoeken.

Resultaten

Rapport

Voor de detailanalyse verwijzen we graag naar het rapport dat Agentschap Onroerend Erfgoed heeft opgesteld waar je de bevindingen, implementatiemogelijkheden, conclusies, … kan terug vinden.

Dit rapport kan je hier terugvinden: https://doi.org/10.55465/SXCW6218

QGIS

Omwille van de samenwerking met agentschap Onroerend Erfgoed, is de focus gegaan naar de tooling die daar beschikbaar was. Aangezien ze gebruik maken van Python en QGIS, is de huidige implementatie afgestemd op deze tools.

Het QGIS-script dat ontwikkeld is, kan je open-source terugvinden op deze locatie: https://github.com/OnroerendErfgoed/brdrQ

Python

Aangezien agentschap Onroerend Erfgoed gebruik maakt van Python als belangrijkste ontwikkeltaal werd besloten om het algoritme te implementeren als een Python-bibliotheek. Dit heeft als voordeel dat de Pythonmodule met het algoritme gebruikt kan worden binnen het QGIS-script, maar ook zelfstandig kan geïntegreerd worden in andere toepassingen.

De ontwikkelde Python-bibliotheek, kan je open-source terugvinden op deze locatie: https://github.com/OnroerendErfgoed/brdr

Ondersteuning

Wanneer je gebruik maakt van bovenstaande tooling, en je stoot op een technische issue waardoor je niet verder kan, dan is er steeds de mogelijkheid om issues te loggen via de betreffende GitHub-pagina’s. Agentschap Onroerend Erfgoed zal deze dan verder opnemen en ondersteunen waar mogelijk.

Hiervoor is een forum voorzien op Github: https://github.com/OnroerendErfgoed/brdr/discussions/

De software wordt beheerd als een open source project onder een MIT licentie. Dit wil zeggen dat iedereen de software kan gebruiken, aanpassen en inbouwen in zijn eigen projecten, maar ook voorstellen tot verbetering kan maken. Als beheerder van de community zal het agentschap Onroerend Erfgoed beslissen om deze al dan niet te aanvaarden binnen de tooling of alternatieve voorstellen te doen.

athumi_logo.png
image-20240710-074728.png
image-20240716-094822.png

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.