Skip to main content
Skip table of contents

GIPOD voor vergunningsverleners: flow van grondwerken en vergunningen

Als vergunningsverlener speelt u een belangrijke rol in het goedkeuren van vergunningen voor werkzaamheden op het openbaar domein. Vaak maakt u hierbij gebruik van een eigen tool die door een dienstenleverancier is ontwikkeld, met extra mogelijkheden en specifiek op maat van de gemeente.

Deze tools communiceren met GIPOD via API's om ervoor te zorgen dat alle nodige informatie over geplande werkzaamheden doorstroomt en beschikbaar is voor zowel de vergunningsverlener als de initiatiefnemer. Dit zorgt voor een efficiënte en geïntegreerde aanpak waarbij GIPOD als centraal platform fungeert. 

Hieronder vindt u de flow van een grondwerk, met nadruk op de belangrijkste aspecten voor vergunningsverleners: 

Flow van grondwerken met focus op vergunningen 

image-20241021-095535.png

Voorbereiding

  1. Registratie door initiatiefnemer

Het grondwerk wordt door de initiatiefnemer (nutsbedrijf) geregistreerd in GIPOD, inclusief basisinformatie zoals de locatie, aard van de werkzaamheden, en de verwachte duur. Dit is de basis voor het bepalen van welke vergunningen nodig zijn en om te kijken naar de mogelijkheden voor samenwerking met andere partijen. 

  1. Zoeken naar samenwerking

Via het GIPOD kan er gezocht worden naar samenwerking voor grondwerken. Bij grondwerken categorie 1 (>50 m²) is de initiatiefnemer verplicht om deze samenwerking te zoeken.

Planning

  1. Algemene Toelating of Vraag voor Grondwerken

Eens alle informatie over het Grondwerk door de Initiatiefnemer is ingevoerd in het GIPOD lanceert de initiatiefnemer de Vraag voor Grondwerken. Beschikt de initiatiefnemer bij de vergunningverlener over een Algemene Toelating en voldoet het Grondwerk een de voorwaarden in de Algemene Toelating, dan is de registratie voldoende.

  1. Behandeling Vraag voor Grondwerken of Algemene Toelating

a) Voor de meeste grondwerken moet een vergunning worden aangevraagd voordat de werkzaamheden kunnen starten. Dit geldt met name voor middelgrote en grote werken (categorie 1 en 2). Als vergunningsverlener beoordeelt u of de geplande werkzaamheden voldoen aan alle gestelde eisen. Meer info in onze documentatie.

b) Voor kleine (categorie 3) of dringende grondwerken kan een Algemene Toelating worden verleend. Dit betekent dat niet voor elke kleine ingreep een aparte vergunning nodig is, maar de grondwerken moeten wel worden geregistreerd. Dit maakt kleine ingrepen eenvoudiger en sneller te realiseren. Meer info in onze documentatie.

c) Vanuit GIPOD kunnen initiatiefnemers gebundelde vragen voor grondwerken indienen, wanneer er sprake is van samenhangende werkzaamheden binnen een synergie. Deze bundeling maakt het mogelijk om meerdere werken tegelijk goed te keuren, wat de administratieve efficiëntie verhoogt en de planning eenvoudiger maakt. 

  1. Beoordeling en Goedkeuring Vraag voor Grondwerken of Algemene Toelating

a) Als vergunningsverlener beoordeelt u de ingediende vragen voor grondwerken en algemene toelatingen. De beoordeling omvat onder andere de controle op veiligheid en de coördinatie met andere geplande innames van het openbaar domein. 

b) Na goedkeuring worden de vergunningen geregistreerd in GIPOD. Hierdoor blijven alle betrokken partijen, zoals domeinbeheerders, nutsbedrijven en andere overheden, steeds op de hoogte van de status en de voortgang van de werkzaamheden. 

Vergunningen die door Lokale Besturen worden verleend

Uitvoering

  1. Aanvraag van Signalisatievergunning of Jaarvergunning Signalisatie (JVS) 

a) Naast de Vraag voor grondwerken is er een aparte vergunning nodig voor de plaatsing van signalisatie. Deze vergunning zorgt ervoor dat weggebruikers en omwonenden veilig zijn tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Meer info in onze documentatie.

b) Voor kleine werken kan een jaarvergunning voor signalisatie worden aangevraagd. Hierdoor hoeft niet elke keer een afzonderlijke signalisatievergunning te worden aangevraagd, wat het proces aanzienlijk vereenvoudigt. Meer info in onze documentatie.

  1. Beoordeling en Goedkeuring Signalisatievergunning

a) Als vergunningsverlener beoordeelt u de ingediende signalisatieplannen. De beoordeling omvat onder andere de controle op veiligheid en de coördinatie met andere geplande innames van het openbaar domein. 

b) Na goedkeuring worden de vergunningen geregistreerd in GIPOD. Hierdoor blijven alle betrokken partijen, zoals domeinbeheerders, nutsbedrijven en andere overheden, steeds op de hoogte van de status en de voortgang van de werkzaamheden. 

Door deze flow te volgen in GIPOD, worden aanvragen efficiënt beheerd en kunnen vergunningen sneller verleend worden. Dit helpt bij het faciliteren van samenwerking tussen verschillende partijen en het minimaliseren van de impact op de omgeving. Het proces zorgt ervoor dat alle betrokkenen goed geïnformeerd zijn en dat werkzaamheden vlot en veilig kunnen worden uitgevoerd. 

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.