Skip to main content
Skip table of contents

Wat is eLys?

De administratieve verwerking van een overlijden is vandaag een tijdrovend proces. De informatiedoorstroming gebeurt nog grotendeels via papieren documenten. Dit kan efficiënter.

ELys is een nieuw digitaal platform waarop de belangrijkste betrokken partijen – artsen, uitvaartondernemers, lokale besturen en de Vlaamse en federale overheden – samenwerken. Op deze manier optimaliseren we administratieve processen en verlopen alle stappen vlotter en met een betere (data)kwaliteit. Dit levert dus aanzienlijke voordelen op voor alle betrokkenen.

Functionaliteiten

Bij de lancering van eLys zijn volgende bouwstenen voorzien:

  • De arts die het overlijden vaststelt zal dit niet langer op papier doen, maar via een gebruiksvriendelijke en veilige webtoepassing.

  • Lokale besturen ontvangen meteen digitaal de juiste informatie voor de opmaak van de overlijdensakte en de toestemming tot begraven of crematie.

  • De uitvaartondernemer geeft op zijn beurt via het platform de nodige informatie door, waarna hij de afgeleverde toestemming tot begraven of crematie ontvangt.  

  • De laatste wilsbeschikking is eenvoudig consulteerbaar, zodat de uitvaart zeker overeenstemt met de wensen van de overledene. 

  • Crematoria en begraafplaatsen kunnen de gegevens die zij nodig hebben, ophalen uit het platform. 

  • Dankzij het platform zal de dossierverwerking door Departement Zorg vereenvoudigen en de datakwaliteit van overlijdensstatistieken verbeteren.

Dankzij deze digitalisering zullen de nabestaanden, via de uitvaartondernemer, de overlijdensakte binnen één werkdag kunnen ontvangen. De totale administratieve afhandeling zal verlagen van vier naar twee werkdagen.

In een latere fase zal het platform uitgebreid worden met nieuwe functies die ook de nabestaanden verder ontzorgen.

Verplicht gebruik en timing

  • Het gebruik van het platform zal voor elk overlijden in Vlaanderen decretaal verplicht zijn.

  • De ingebruikname van het platform is voorzien vanaf 1 januari 2026 voor alle overlijdens die plaatsvinden in het Vlaams gewest.

Breedgedragen initatief

Acht gemeenten, waaronder Stad Leuven, vormen de basis van dit initiatief, dat met subsidies van Gemeente zonder Gemeentehuis en het Departement Zorg kon worden opgestart. De digitalisering wordt daarnaast breed gedragen door alle betrokken partijen: de uitvaartsector (vertegenwoordigd door Funebra, Uitvaartunie Vlaanderen en VNOC), de artsen (met Domus Medica en Zorgnet Icuro als koepelorganisaties), de Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) en de Vlaamse en federale overheden (waaronder Departement Zorg, Agentschap Binnenlands Bestuur, Statbel en eHealth).  

“Met een digitaal platform voor overlijdensadministratie kunnen we nabestaanden sneller en efficiënter bijstaan in een moeilijke periode. Dankzij een vlotte toegang tot de juiste gegevens en documenten, kunnen we als uitvaartondernemer onze dienstverlening naar een hoger niveau tillen.”

Johan Dexters - Voorzitter van de Koninklijke Federatie van de Belgische Uitvaartsector
Céderic Messiaen - Voorzitter Uitvaartunie Vlaanderen

De naam ‘eLys’

De naam eLys verwijst niet alleen naar de elektronische (digitale) werking van het platform, maar draagt ook een diepere betekenis.

Geïnspireerd door Elysium, het vredige hiernamaals uit de Etruskische en Romeinse tradities, en de Elyseïsche velden uit de Griekse mythologie, roept eLys een gevoel op van rust, lichtheid en helderheid. Ook “Lys” zelf, afgeleid van het Etruskische Lysara, draagt diezelfde symboliek van licht en zuiverheid in zich.

image-20250328-075456.png
JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.